3x3 RULES

 1. Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι (i) να έχουν σωστή αθλητική συμπεριφορά και να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, (ii) να σέβονται τους διαιτητές και τις αποφάσεις τους, (iii) να σέβονται τους αντιπάλους, τους διοργανωτές και τις εγκαταστάσεις, (iv) να μην φέρουν «εξοπλισμό» που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, (v) να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας από κάθε κίνδυνο και να έχουν την ευθύνη για τα προσωπικά τους αντικείμενα, (vi) να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
 2. Οι διοργανωτές και οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα να αποβάλλουν οποιοδήποτε παίκτη, οποιαδήποτε παίκτρια ή οποιαδήποτε ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς, τους κανόνες του παιχνιδιού, τους κανονισμούς οργάνωσης του Τουρνουά ή/και δεν προσαρμόζεται σε όλες τις προδιαγραφές του αυτού.
 3. Οι διοργανωτές μπορούν, οποιαδήποτε στιγμή του Τουρνουά, να αποβάλουν οποιονδήποτε αθλητή, οποιαδήποτε αθλήτρια ή οποιαδήποτε ομάδα, εφόσον αντιληφθούν ότι ο αθλητής, η αθλήτρια ή η ομάδα δημιουργεί σκοπίμως πρόβλημα στην διεξαγωγή των αγώνων, προσβλέποντας παρανόμως σε προσωπικό ή ομαδικό όφελος.
 4. Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας , καθ όλη την διάρκεια των αγώνων.
 5. Ειδικός κανονισμός για την κατηγορία U17. Η ηλικιακή κατηγορία ενός αθλητή-τριας, που συμμετέχει και είναι ανάμεσα στις ηλικίες 17 & 18, ορίζεται από τα έτη που έχει κλείσει ημερολογιακά.
  Έτσι για παράδειγμα ένας αθλητής ή αθλήτρια που είναι 17 και 4 μήνες, μπορεί να επιλέξει την κατηγορία under 17 ή την κατηγορία Open18 +.
  Αυτή η επιλογή ισχύει μόνο για αυτές τις ηλικίες.
 6. Οι διοργανωτές των αγώνων θα παρέχουν επίσημη εμφάνιση σε όλους τους συμμετέχοντες.
 7. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν δική τους ολοκληρωμένη εμφάνιση ήτοι φανέλα και σορτς, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να φέρει είτε διακριτικά χορηγών που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τους χορηγούς της διοργάνωσης είτε να φέρει λογότυπα με πολιτικά ή υβριστικά  μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση θα επιτρέπεται στους συμμετέχοντες να φορέσουν δική τους εμφάνιση  με την έγγραφη άδεια της «διοργανώτριας».  
 8. Στις περιπτώσεις που επιτρέπεται στην ομάδα να συμμετάσχει ηλικιακά μικρότερος αθλητής/αθλήτρια, η ομάδα θα πρέπει να δηλώνει συμμετοχή στην υψηλότερη ηλικιακή κατηγορία, ανάλογη με αυτή στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος ηλικιακά αθλητής/αθλήτρια.
 9. Στις περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται στην ομάδα να συμμετάσχει ηλικιακά μικρότερος αθλητής/αθλήτρια, η ομάδα θα πρέπει να δηλώνει συμμετοχή στην μικρότερη ηλικιακή κατηγορία, ανάλογη με αυτή που ανήκει ο μικρότερος ηλικιακά αθλητής/αθλήτρια.
 10. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό γεννήσεων ή αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, το οποίο να αποδεικνύει την ημερομηνία γέννησης του.
 11. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν (και) με το δελτίο αθλητή της Ε.Ο.Κ. ή με άλλο δελτίο αθλητή επίσημης τοπικής Ένωσης Καλαθοσφαίρισης ή άλλης επίσημης τοπικής Ένωσης αθλήματος, στο οποίο να αναγράφονται πλήρως τα στοιχεία του, η ακριβής ημερομηνία γέννησής του, καθώς και η ιατρική βεβαίωση.
 12. Για τους ανήλικους διαγωνιζόμενους είναι απαραίτητη η έγγραφη συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα.
 13. Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας , καθ όλη την διάρκεια των αγώνων.
 14. Σε περίπτωση απουσίας αγωνιζόμενης ομάδας από τον αγωνιστικό χώρο κατά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Ισχύουν οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA 3×3, οι σημαντικότεροι των οποίων αναφέρονται παρακάτω:

Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι.

Η μπάλα του 3×3 για όλες τις κατηγορίες είναι μεγέθους 6 3×3. Εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες U11 και U13, όπου χρησιμοποιείται μπάλα μεγέθους 5. Στις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες θα χρησιμοποιηθούν μπάλες μεγέθους 6, σε περίπτωση μη ύπαρξης μπάλας μεγέθους 5.

Κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις (3) έως τέσσερις (4) παίκτες. Σε κάθε παιχνίδι έχουν δικαίωμα συμμετοχής τρεις (3) παίκτες που αγωνίζονται και έναν (1) αναπληρωματικός.

Κάθε ομάδα δικαιούται όσες αλλαγές παικτών θέλει.

Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μία ομάδα στο Τουρνουά.

Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin. Όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα κερδίζει και την κατοχή της μπάλας, είτε στην αρχή του παιχνιδιού, είτε στην ενδεχόμενη παράταση.

Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 3 αθλητές ανά ομάδα. Ο 4ος παίκτης γίνεται αλλαγή όσες φορές το επιθυμεί η ομάδα.

 

Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του των 6μ.75 μετράει για ένα (1) πόντο.

Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή των 6μ.75 μετράει για δύο (2) πόντους. Ένας παίκτης θεωρείται εκτός της γραμμής των 6μ.75, όταν και τα δύο του πόδια πατούν εκτός.

Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:
Μια (1) περίοδος των δέκα (10) λεπτών. Ο χρόνος σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή» και κατά την διάρκεια των ελευθέρων βολών. Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα. Δεν υπάρχουν επαναφορές.

Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 21 πόντους ή περισσότερους κερδίζει αυτόματα τον αγώνα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Αυτό ισχύει μόνο για την κανονική διάρκεια και όχι για ενδεχόμενη παράταση.

Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στη λήξη της κανονικής διάρκειας μια επιπλέον περίοδος θα παιχτεί. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση. Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει δύο (2) πόντους στην παράταση κερδίζει τον αγώνα.

Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό, εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τρεις (3) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.

Η χρονική διάρκεια ενός αγώνα ενδέχεται να αλλάξει καθ’ υπόδειξη της διοργανώτριας Αρχής, αν κριθεί απαραίτητο για την καλύτερη διεξαγωγή του Τουρνουά.

Στο κάθε γήπεδο υπεύθυνος είναι ένας (1) διαιτητής, ο οποίος διευθύνει τον κάθε αγώνα, ενώ υπάρχει μία (1) γραμματεία και ένας (1) χρονομετρητής.

 

Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 6ο ομαδικό σφάλμα. Όταν μια ομάδα ξεπεράσει τα 9 fouls, το κάθε foul θεωρείται ως τεχνική ποινή.

Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.

Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δύο (2) ελεύθερες βολές.

Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.

Τα ομαδικά fouls 7, 8 και 9 τιμωρούνται με 2 ελεύθερες βολές. Από το 10 ομαδικό foul και μετά όπως και στα αντιαθλητικά και στις τεχνικές ποινές δίνονται 2 ελεύθερες βολές και κατοχή της μπάλας. Αυτό ισχύει και για τις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις.

Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με check ball από την κορυφή του τριπόντου.

Βολές εκτελούνται μόνο στην περίπτωση που γίνεται foul καθαρά πάνω σε προσπάθεια για σουτ και όχι όταν ξεκινάει προσπάθεια για σουτ.

Εκτελείται μία (1) βολή σε foul που γίνεται σε σουτ μέσα από την γραμμή των 6μ.75.

Εκτελούνται δύο (2) βολές σε foul που γίνεται σε σουτ έξω από την γραμμή των 6μ.75.

Εάν η επιτιθέμενη ομάδα κερδίσει το ριμπάουντ μπορεί να σκοράρει άμεσα χωρίς πάσα.

Εάν η αμυνόμενη ομάδα κερδίσει το ριμπάουντ πρέπει να επιστρέψει την μπάλα πίσω από την γραμμή των 6μ.75, είτε ντριπλάροντας, είτε πασάροντας.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ελεύθερων βολών μπορούν και οι επιθετικοί και οι αμυντικοί να διεκδικήσουν το ριμπάουντ.

Οι επιθετικοί μπορούν να βάλουν αμέσως καλάθι. Οι αμυντικοί για να επιτύχουν καλάθι πρέπει να επιστρέψουν την μπάλα πίσω από την γραμμή των 6μ.75, είτε ντριπλάροντας, είτε πασάροντας.

Η επαναφορά μετά από foul γίνεται έξω από την γραμμή των 6μ.75 με πάσα από τον αντίπαλο (check).

Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης θεωρείται παράβαση. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δώδεκα (12) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

Μετά από επίτευξη καλαθιού:
• Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχθηκε το καλάθι πρέπει να βγει από την γραμμή του τρίποντου είτε με πάσα σε παίκτη έξω από την γραμμή είτε με ντρίμπλα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Η αμυνόμενη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα, μόνο στον χώρο που ορίζει η no charging area (ημικύκλιο κάτω από το καλάθι). Οι πρώτες πάσες μπορούν να παιχτούν άμυνα κανονικά.

Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:
• Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
• Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.
Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η αλλαγή της μπάλας γίνεται από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο στην κορυφή του τρίποντου και όχι με επαναφορά από τις πλάγιες ή την τελική γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση jump ball η μπάλα πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα.

Μετά από κάθε επίτευξη καλαθιού, η κατοχή της μπάλας περνά στην αντίπαλη ομάδα.

Όταν η μπάλα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου, επαναφέρεται από το σημείο από το οποίο βγήκε έξω.

Η επαναφορά μετά από επιτυχημένο καλάθι (ενός/δύο πόντων ή ελεύθερης βολής) γίνεται έξω από την γραμμή των 6μ.75 ως εξής:
(i) Ο παίκτης από την ομάδα που δέχτηκε το καλάθι θα ξεκινήσει πάλι τον αγώνα, είτε ντριμπλάροντας μέσα στην ρακέτα, ακριβώς κάτω από την μπασκέτα βγαίνοντας έξω από αυτή, μέχρι να φτάσει σε σημείο πίσω και έξω από την γραμμή των 6μ.75 (χωρίς άμυνα) ή

(ii) με πάσα προς κάποιο συμπαίκτη του από την ρακέτα ακριβώς κάτω από την μπασκέτα μέχρι να φτάσει η μπάλα σε σημείο πίσω και έξω από την γραμμή των 6μ.75 (χωρίς άμυνα) ή
(iii) με πάσα από τον αντίπαλο (check) έξω από την γραμμή των 6μ.75 (χωρίς άμυνα).

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η αμυνόμενη ομάδα δεν διεκδικεί την μπάλα στην ντρίπλα ή στην πάσα μέχρι να βγει η μπάλα έξω από την γραμμή των 6μ.75.

Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός, πριν το check ball. Δεν χρειάζεται άδεια από την γραμματεία ή τον διαιτητή.

Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time-out των 20”.

Εάν δύο ομάδες ισοβαθμίσουν ακολουθούμε ένα βήμα την φορά για να λύσουμε την ισοβαθμία:
• Περισσότερες νίκες
• Μεταξύ τους αποτέλεσμα
• Καλύτερος μέσος όρος στην επίθεση

Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δυο αντιαθλητικά foul στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται από τον διαιτητή από το παιχνίδι. Επίσης, η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν, επίσης, να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από την διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη τους ή δεν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.

Πάρε μέρος και εσύ στο κορυφαίο 3x3 Event της Ελλάδας!

Δήλωσε συμμετοχή στο
Stoiximan AegeanBall Festival