Οικισμοί

Η Σύρος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων με 29 γραφικούς οικισμούς, που διαδοχικά δημιουργούν ένα σύνολο εντυπωσιακών εικόνων με μεσαιωνικές αναφορές, κυκλαδίτικη συμμετρία και αυθεντικές πινελιές από το ένδοξο παρελθόν.

ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ

Η Αζόλιμνος, 5 χλμ. νοτιοανατολικά της Ερμούπολης, αποτελεί το κοντινότερο παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό της Σύρου με πληθώρα καταλυμάτων, εστιατορίων και γραφικών ταβερνών κατά μήκος της παραλίας, ενώ παράλληλα προσφέρει μαγευτική θέα στην Τήνο, τη Μύκονο και τη νησίδα Άσπρο.

Αξίζει να δείτε:
◦ Η Παραλία της Αζολίμνου
◦ Άγιος Φραγκίσκος
◦ Η εκκλησία της Αναλήψεως
◦ Φωκιότρυπα (κοντά)

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ

Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, στην Μητρόπολη των Καθολικών, Σαν Τζώρτζης.
Η πόλη δημιουργήθηκε σταδιακά, αμφιθεατρικά επάνω στα βράχια σαν ένα φυσικό φρούριο για τους κατοίκους. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια έδιναν τη δυνατότητα στους κατοίκους να κρύβονται από τις επιθέσεις των πειρατών, ενώ οι ξύλινες πόρτες σε πέντε σημεία σφράγιζαν εξολοκλήρου οποιαδήποτε είσοδο στην πόλη.
Πατρίδα του φιλόσοφου Φερεκύδη, η Άνω Σύρος ήταν και παραμένει μια πόλη με ξεχωριστή φυσιογνωμία, μια πόλη που μέσα από τα μνημεία της και τα ιστορικά κτίρια καλεί τους επισκέπτες να κάνουν μια αναδρομή στο χρόνο μέσα από το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος.
Έως το 2010 η Άνω Σύρος ήταν η πρωτεύουσα του δήμου, ενώ σήμερα αποτελεί την ιστορική του έδρα, προσφέροντας πληθώρα από τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, γραφικές ταβέρνες και αξιοθέατα. Απέχει μόλις 3,5 χλμ. από το λιμάνι της Ερμούπολης και αξίζει κανείς να διανύσει αυτή την απόσταση με τα πόδια.

Αξίζει να δείτε:
◦ Ιστορικό Αρχείο της Άνω Σύρου
◦ Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
◦ Το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη
◦ Η Πιάτσα
◦ Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
◦ Τα μοναστήρια των Ιησουιτών και Καπουτσίνων
◦ Η Παναγία Καρμήλου
◦ Η Πηγή του Αγίου Αθανασίου

ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ

Η Απάνω Μεριά απλώνεται στο ορεινό τοπίο, εκεί που η γαλήνη και η ηρεμία αγκαλιάζουν τα διάσπαρτα αγροτικά σπιτάκια με τα μεθυστικά αρώματα. Η θέα μαγευτική, οι εικόνες σαν βγαλμένες από άλλους καιρούς και τα λίγα ταβερνάκια που ξεπροβάλλουν καλούν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν μέσα από τις τοπικές γεύσεις στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.

Αξίζει να δείτε:
◦ Βαρβαρούσα
◦ Αετός
◦ Λία
◦ Μαρμάρι
◦ Κλεισούρα
◦ Πλατύ Βουνί
◦ Σαν Μιχάλης
◦ Κάμπος
◦ Γράμματα
◦ Χαλανδριανή
◦ Καστρί

ΒΑΡΗ

Με στοιχεία που αποδεικνύουν κατοίκηση από το 4000 π.Χ., η Βάρη αποτελεί σίγουρα το παλαιότερο χωριό του νησιού, που σήμερα απαριθμεί περίπου 1500 κατοίκους. Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται 9 μόλις χιλιόμετρα από την Ερμούπολη και αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό με πληθώρα από καταλύματα, ταβέρνες και άλλες τουριστικές υπηρεσίες.

Αξίζει να δείτε:
◦ Παραλία Φάμπρικα
◦ Παραλία Αχλάδι
◦ Παραλία Εμπατη
◦ Παραλία Σαντορινιοί
◦ Το Πυργόσπιτο Γουλανδρή
◦ Η Εκκλησία της Παναγίας

ΓΑΛΗΣΣΑΣ

Αξίζει να δείτε:
◦ Η Παραλία του Γαλησσά
◦ Το Εκκλησάκι της Αγίας Πακούς
◦ Ο Ιερός Ναός της Ιεράς Καρδιάς του Ιησού
◦ Τα Ερείπια της Αρχαίας Γαλησσού
◦ Το Εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου
◦ Η Παραλία Αρμέου (κοντά)

 

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Η πρωτεύουσα της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων αποπνέει μια αύρα νεοκλασικού ρομαντισμού, συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη.
Από το εντυπωσιακό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη και το θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, ως τις πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, η εικόνα της Ερμούπολης παραπέμπει σε κάτι πολύ περισσότερο από μια όμορφη νησιωτική πρωτεύουσα. Παραπέμπει σε ένα υπαίθριο μουσείο που αξίζει κανείς να εξερευνήσει απ’ άκρη σ’ άκρη.
Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, που σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Ερμούπολη διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία υποδομών για τη διαμονή, την εστίαση, τη διασκέδασή και τη χαλάρωση όλων των επισκεπτών.
Αποτελεί διοικητικό πυρήνα όλων των Κυκλάδων και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου συγκεντρώνοντας όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ναυπηγείο αποπνέοντας όπως πάντα τον αριστοκρατικό αέρα μιας πριγκίπισσας…

Αξίζει να δείτε:
◦ Δημαρχείο
◦ Πλατεία Μιαούλη
◦ Ταρσανάς
◦ Καρνάγιο
◦ Πνευματικό Κέντρο
◦ Το Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου
◦ Το λιμάνι
◦ Θέατρο Απόλλων
◦ Δημοτική Βιβλιοθήκη
◦ Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
◦ Πλατεία Τελωνείου

ΚΙΝΙ

Το γραφικό ψαροχώρι Κίνι είναι ένας τουριστικός παραθαλάσσιος οικισμός, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες και τα καφέ κατά μήκος του μικρού λιμανιού. Από τη χρυσαφένια παραλία μπορεί κανείς να μεταβεί με καραβάκι σε μια από τις μικρές μαγευτικές παραλίες στα βόρεια της Σύρου ή τις πανέμορφες παραλίες Δελφίνι και Λωτός. Μόλις 9 χλμ. από την Ερμούπολη, αναπτύσσεται σε ένα από τα κυριότερα τουριστικά κέντρα του νησιού με 560 μόνιμους κατοίκους.

Αξίζει να δείτε:
◦ Το λιμανάκι
◦ Το Ενυδρείο
◦ Παραλία Δελφίνι (κοντά)
◦ Παραλία Λωτός (κοντά)
◦ Ο Καθολικός Ναός Μεταστάσεως της Θεοτόκου
◦ Το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας
◦ Το Μνημείο της Γοργόνας της Παναγίας
◦ Το μουσείο αλιευτικών σκαφών, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων
◦ Ναυτικός Οικολογικός
◦ Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου

 

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

Παλαιότερα γνωστή και ως Ντελαγκράτσια από την καθολική εκκλησία Μαντόνα ντε λα γκράτσια, τελικά επικράτησε με το όνομα της αρχαίας Ποσειδωνίας, αφιερωμένη στο θεό Ποσειδώνα, ως το αριστοκρατικό θέρετρο της Σύρου. Ακόμη στον οικισμό δεσπόζουν οι εξοχικές επαύλεις, που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην αίγλη μιας άλλης εποχής.

Αξίζει να δείτε:
◦ Οι Αριστοκρατικές Επαύλεις
◦ Βίλα Τσιροπινά
◦ Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη
◦ Η Λέσχη της Ποσειδωνίας
◦ Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου
◦ Το Καθολικό Ιεροδιδασκαλίο
◦ Παραλία Φετούρη (κοντά)
◦ Παραλία Κόμητο (κοντά)
◦ Παραλία Αγκαθωπές (κοντά)

ΦΟΙΝΙΚΑΣ

Ο Φοίνικας πήρε το όνομα του από το αρχαίο λιμάνι των Φοινίκων που είχε εδραιωθεί στον κόλπο του Φοίνικα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φιλοξενεί ιδιωτικά σκάφη, αγώνες ιστιοπλοΐας και θαλάσσια σπορ. 12 χλμ. από την Ερμούπολη, 5 χλμ. από τον Γαλησσά και κοντά στην Ποσειδωνία, ο Φοίνικας προσελκύει πληθώρα επισκεπτών λόγω της γραφικής του τοποθεσίας και της αμμουδερής του παραλίας που προσφέρει πρόσβαση με σκάφος στο νησί Ψαχνό.

Αξίζει να δείτε:
◦ Το Λιμανάκι
◦ Η Παραλία του Φοίνικα
◦ Το νησάκι Ψαχνό
◦ Η Παραλία Κόκκινα
◦ Η Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα
◦ Ο Αθλητικός Όμιλος του Φοίνικα

 

Μοιράσου αυτό το νέο

Περισσότερα νέα