Μουσεία

Η Σύρος φημίζεται όχι μόνο για τον πολιτισμό της, αλλά και για τη μακρά ιστορία της. Μια ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μέσα από την βιομηχανική κληρονομιά, την εκκλησιαστική ορθόδοξη και καθολική παράδοση αλλά και τις ρεμπέτικες ρίζες της. Μια ιστορία που ξαναζωντανεύει μέσα από τα συγκλονιστικά εκθέματα των μουσείων του νησιού.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Αρχαιολογικό μουσείο Σύρου ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου. Από το 1899 στεγάζεται σε 4 αίθουσες του Δημαρχείου της Ερμούπολης και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν πληθώρα Πρωτοκυκλαδύτικων και Βυζαντινων εκθεμάτων, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.

Θερινό ωράριο (μέχρι 31 Οκτωβρίου):
Καθημερνά 08:00 – 20:00

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας καθώς και ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτηρίων και ευρήματα από ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς.

Διεύθυνση:
Γεωργίου Παπανδρέου 11, Ερμούπολη
Tηλ.: 22810 84762,22810 81243
Email:info@ketepo.gr

Ωράριο Λειτουργίας:
Από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαρτίου: Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 έως 17:00
Σάββατο και Κυριακή: κλειστά
Από 1η Απριλίου έως 30η Σεπτεμβρίου: Δευτέρα έως Παρασκευή από 10:00 έως 15:30
Σάββατο από 10:00 έως 15:30 και από 18:00 έως 20:00.
Κυριακή από 10:00 έως 15:00

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων δίνει στους επισκέπτες μια συνολική εικόνα της συριανής καθημερινότητας κατά το πέρασμα των χρόνων. Βρίσκεται σε ένα κτίριο επί της οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου στην Άνω Σύρο και πρόκειται για μια έκθεση αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους. Από τα ψαλίδια του μπαρμπέρη ως το καπνιστήρι των μελισσοκόμων, αλλά και διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης όπως λάμπες πετρελαίου, λυχνάρια και ραπτομηχανές. Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι στη διάθεση του κοινού από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.
Τηλ.: 22813 60914

Ωράριο Λειτουργίας:
10:00 – 14:00, 18:00-22:00

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ερμούπολης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Α’ το 1984. Το μουσείο φιλοξενήθηκε σε κτίριο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως και ξεχωρίζει για την εξαιρετική συλλογή εκκλησιαστικών εκθεμάτων από όλα τα υπόλοιπα νησιά της Μητρόπολης. Στα εκθέματα έχουν προστεθεί και αντικείμενα κυκλαδικής λαογραφίας και είναι πλέον στη διαθεσιμότητα του κοινού ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Διεύθυνση:
Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως
Ναός Αγίου Νικολάου
Τηλ.: 22810 82582 (εσωτ. 101)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΒΕΛΗ

Το Ινστιτούτο Κυβέλη είναι ένας Πολιτιστικός Φορέας, που ερευνά τη θεατρική ιστορία και τις ιστορικές τύχες του ελληνισμού, δημιουργεί πολιτιστικές συνεργίες και προωθεί την πολιτιστική αποκέντρωση με άξονα το Αιγαίο, έχοντας ως αφετηρία την περιπέτεια μιας οικογένειας, η οποία σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και τις τέχνες του ελληνικού 20ου αιώνα. Σκοπός του είναι η διάσωση, έρευνα, αξιοποίηση και ανάδειξη ιστορικού υλικού σχετικά με το ελληνικό κι ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα, μέσα από τη ζωή και το έργο και της πρωταγωνίστριας Κυβέλης.

Οι ώρες λειτουργίας & επισκέψεων ορίζονται κατόπιν συνεννόησης.
Τηλ.& Φαξ: 22810 84769
E-mail: cybeli@otenet.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1993 από τους Γιάννη και Ελένη Βάτη και στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης. Το μουσείο φιλοξενεί αντίγραφα του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα και διοργανώνει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ζωγραφικής, παιχνιδιού και δημιουργίας καθώς και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους με σκοπό να τους ταξιδέψει στην ιστορία μέσα από τα ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμούς της 3ης χιλιετίας π.Χ. Πρωτοποριακό χαρακτηριστικό είναι ότι οι μικροί μαθητές της Σύρου αποκτούν το ρόλο του ξεναγού προσφέροντας στους επισκέπτες μια μαγευτική περιήγηση του νησιού, από το Δημαρχείο έως και τη γραφική περιοχή της Άνω Σύρου.

Η περιήγηση πραγματοποιείται στην Ερμούπολη από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00-13:30 και κάθε Τρίτη από τις 19:00-21:00 στην Άνω Σύρο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή δείχνοντας έτσι την αγάπη του για το δικό του τόπο. Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτό τραγουδοποιό, οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν τους επισκέπτες μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου ρεμπέτη. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία όσο και το Μουσείο, αποδίδουν φόρο τιμής στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου.

Ωράριο Λειτουργίας:
Απο Δευτέρα έως Κυριακή
Πρωι: απο τις 10:00 έως τις 14:00
Απόγευμα: απο τις 18:00 έως τις 22:00

Μοιράσου αυτό το νέο

Περισσότερα νέα