Εκκλησίες

Μια από τις μεγάλες ιδιαιτερότητες της Σύρου είναι η χαρακτηριστική συνύπαρξη του ορθόδοξου και του καθολικού δόγματος, μια ξεχωριστή πραγματικά συνύπαρξη που εκπέμπει τον κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο χαρακτήρα του νησιού σε όλες τις Κυκλάδες. Από τη μια άκρη έως την άλλη οι καθολικοί ναοί, οι ορθόδοξες εκκλησίες και τα ξωκλήσια που μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ γης και ουρανού καλούν τους πιστούς να προσευχηθούν και να βιώσουν την απόλυτη κατάνυξη.

AΓΙΑ ΠΑΚΟΥ
Το καθολικό ξωκλήσι της Αγίας Πακούς δεσπόζει στην κορυφή του λόφου του Γαλησσά. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό εκκλησάκι στα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας, το λευκό και το μπλε που προσφέρει μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένας τρίκλιτος μεγαλοπρεπής ναός κοντά στην πλατεία Μιαούλη, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1848 βάση των σχεδίων του Γ. Μεταξά και τη συγκατάθεση του Βασιλιά Όθωνα και ολοκληρώθηκε το 1870. Ο Άγιος Νικόλαος, πολιούχος της Ερμούπολης ξεχωρίζει για τα ακριβά υλικά και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της κατασκευής του, την εικόνα του Αγίου Νικολάου που επαργυρώθηκε στη Μόσχα, το μαρμάρινο δεσποτικό θρόνο, τον άμβωνα και το μαρμάρινο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε από το Γεώργιο Βιτάλη.

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Ο Άγιος Στέφανος είναι ένα πανέμορφο και γραφικό καθολικό παρεκκλήσι στην περιοχή του Γαλησσά χτισμένο ανάμεσα στα βράχια. Το εκκλησάκι χτίστηκε από έναν ψαρά που σώθηκε από τα πλοκάμια ενός μεγάλου χταποδιού μετά από τάμα που έκανε στον Άγιο. Βρίσκεται 15 λεπτά από την κεντρική παραλία απ’ όπου και ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που καταλήγει στο εκκλησάκι. Εύκολη είναι η πρόσβαση και με βάρκα.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Η Ανάσταση του Σωτήρος είναι ένας μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ναός αφιερωμένος στην “Ανάσταση του Έθνους” που δεσπόζει στο λόφο της Ερμούπολης. Κατασκευάστηκε το 1874 από τον Συριανό αρχιτέκτονα Δημήτρη Ελευθεριάδη, αλλά άρχισε να λειτουργεί συστηματικά από το 1908 και μετά. Πρόκειται για ένα τρίκλιτο ναό βυζαντινού ρυθμού με αρκετά νεοκλασικά στοιχεία, με τρούλο, εντυπωσιακά καμπαναριά και πολύ ιδιαίτερες εικόνες.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΡΜΗΛΟΥ
Η Παναγία Καρμήλου στην Άνω Σύρο χρονολογείτε κάπου κοντά στο 1640, όπως αναγράφεται και στο ανώθυρο της κεντρικής εισόδου. Πρόκειται για μια καθολική εκκλησία, η οποία ανακατασκευάστηκε το 1824 υπό την επίβλεψη του Τηνιακού μάστορα Χατζή Σήμου και πλέον φέρει μαρμάρινη όψη.

ΣΑΝ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
Ο Άγιος Γεώργιος ή αλλιώς γνωστός και ως Σαν Τζώρτζης είναι η καθολική μητρόπολη της Σύρου. Χτίστηκε το 1200 στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Άνω Σύρου και έχει δεχθεί πλήθος ανακαινίσεων κατά την πάροδο των χρόνων. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που περιλαμβάνει το ναό, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο, το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου, το επισκοπικό παλάτι και μια ερειπωμένη οικία. Η μητρόπολη είναι μια τρίκλιτη βασιλική με μαρμάρινους κίονες. Στην είσοδο δεσπόζουν αγάλματα αγίων από Ιταλούς γλύπτες του 18ου αιώνα, ενώ στο εσωτερικό εντυπωσιάζει η ξυλόγλυπτη επένδυση και το μαρμάρινο δάπεδο.

Μοιράσου αυτό το νέο

Περισσότερα νέα