Η Σύρος έχει δεχτεί μεγάλες επιρροές στη γαστρονομία από τους διάφορους κατακτητές και πρόσφυγες που άφησαν τη δικιά τους σφραγίδα κατά το πέρασμα των χρόνων. Με πικάντικες γεύσεις από τη Μικρά Ασία και την Ανατολή, με βελούδινες νότες από τους Βενετούς και παραδοσιακά αρώματα από τη Χίο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου η Σύρος δημιούργησε τη δική της μοναδική κουζίνα.
Μια αυθεντική κουζίνα με ιδιαίτερη κουλτούρα και εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει. Η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού αποτελεί καίριο παράγοντα για τη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού και σε αυτό το πλαίσιο η Σύρος κάνει όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προώθηση της συριανής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων οργανώνοντας μια σειρά γαστρονομικών εκδηλώσεων που θα ενθουσιάσουν τις παλέτες ακόμη και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.
- Η γιορτή της Τράτας στο Κίνι
- Η γιορτή της Κακαβιάς στα τέλη Αυγούστου στο Φοίνικα με άφθονο κρασί, μουσική και χορό
- Η Τισπουροβραδιά στην Άνω Σύρο
- Η Γιορτή Λουκουμιού