Αξιοθέατα

Η Σύρος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, που φημίζεται για την κουλτούρα και τον πολιτισμό του, προσφέροντας πληθώρα από αξιοθέατα που μαρτυρούν την πολιτιστική του ταυτότητα ανά τους αιώνες. Από τις πανέμορφες πλατείες και τις αριστοκρατικές επαύλεις, τα δημοτικά κτίρια και τα γραφικά ξωκλήσια, τα μουσεία και τις παραμυθένιες συνοικίες, η Σύρος θεωρείται ο κόμβος πολιτισμού των Κυκλάδων.

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Το Γυμνάσιο της Σύρου αποτελεί ιστορικό πρότυπο, καθώς ήταν και το πρώτο γυμνάσιο του Ελληνικού Έθνους. Το 1829 γεννήθηκε το όραμα μιας καλύτερης εκπαίδευσης, που με τη βοήθεια του Νεόφυτου Βάμβα έγινε πραγματικότητα, καθώς το 1934 το Γυμνάσιο Σύρου άρχισε να λειτουργεί και επίσημα. Από τα θρανία του πρότυπου αυτού γυμνασίου πέρασαν μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Συγγρός. 180 χρόνια μετά το Γυμνάσιο της Σύρου συνεχίζει να λειτουργεί σε νέο πλέον χώρο, κατακτώντας δικαίως το σημαντικότερο κεφάλαιο στην νεότερη Ιστορία της ελληνικής Παιδείας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Το Ιστορικό Αρχείο των Κυκλάδων επιτρέπει στους επισκέπτες να εντρυφήσουν στην πολεμική και πολιτιστική ιστορία του τόπου μέσα από γραπτά κείμενα διαφορετικών εποχών. Στεγάζεται στο μαρμάρινο μέγαρο Λαδόπουλου, δίπλα από το Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη και συγκεντρώνει πλούσιο διοικητικό, τεχνικό και οικονομικό αρχειακό υλικό από το νομό Κυκλάδων πλην της Νάξου που χρονολογείται από το 1821. Τα αρχεία, τα έγγραφα και κατάστιχα είναι στη διάθεση του κοινού προς μελέτη από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 8:30-14:30.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Πνευματικό κέντρο τις Ερμούπολης κοσμεί την πόλη με την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική και την πολιτισμική του ταυτότητα. Χτίστηκε το 1863 υπό την επιμέλεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Η μνημειακή του όψη ξεχωρίζει για το μαρμάρινο στηθαίο, τον εξώστη, τις τοιχοποιίες, τους τοσκανικούς κίονες, την αρμολογημένη λιθοδομή και τα γείσα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα έργο τέχνης που μαρτυρά την πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμούπολης.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης είναι ένα αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και ιστορικό κόσμημα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ

Η ιστορική πλατεία Μιαούλη αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου. Αρχιτεκτονικά συνθέτει ένα παραμυθένιο σκηνικό του 19ου αιώνα με κτίρια που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός σπουδαίου πολιτισμού. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Δημαρχείο, τη λέσχη που στεγάζει το Πνευματικό κέντρο και το Ιστορικό Αρχείο της Σύρου. Από την πλατεία, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ανδριάντας του ναυάρχου της Επανάστασης του 1821, Ανδρέα Μιαούλη, προς τιμήν του οποίου πήρε και την ονομασία της μετά από διάφορες άλλες ονομασίες που προηγήθηκαν, ενώ μια εντυπωσιακή εξέδρα μουσικής με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών μεταμόρφωσε το χώρο στο απόλυτο σημείο συνάντησης του νησιού. Σήμερα η πλατεία αποτελεί την καρδιά της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σύρου.

ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ

Το Λοιμοκαθαρτήριο Σύρου αποτέλεσε σημείο σταθμό του νησιού ως χώρος καραντίνας, ιδρύματος και φυλακής, αλλά και ως καταφύγιο για πρόσφυγες.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ

Το Δημαρχειακό Μέγαρο Ποσειδωνίας στεγάζεται στην έπαυλη Τσιροπινά στη Ντελαγκράτσια, ένα πετρόκτιστο ιστορικό κτίριο, δείγμα μεγαλοαστικής θερινής κατοικίας του 20ου αιώνα που αντανακλά την αίγλη μιας άλλης εποχής. Έργο των αδερφών Τσιροπινά, η έπαυλη κατασκευάστηκε το 1916 και αποτέλεσε κατοικία του Κωνσταντίνου Τσιροπινά, δήμαρχου της Ερμούπολης μεταξύ του 1887 και του 1891, καθώς και συνέταιρο του Ε. Σαλούστρου στο πρώτο εργοστάσιο Βυρσοδεψίας της Σύρου που ιδρύθηκε το 1829. Σήμερα, η έπαυλη Τσιροπινά είναι ένας πολιτιστικός πολυχώρος που στεγάζει διάφορες υπηρεσίες του δήμου Σύρου-Ερμούπολης ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Από το 1926 ξεκινά η πρώτη συλλογή βιβλίων με 2000 τόμους από τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Σύρου, τη βιβλιοθήκη του Ι. Ρώτα και του Επισκόπου Κυκλάδων Άνθιμου Κομνηνού καθώς και χιλιάδων τίτλων που δώρισε ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Μια συλλογή που σήμερα υπολογίζεται στους 45,000 τόμους. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 1863 στην πλατεία Μιαούλη στο οποίο επίσης φιλοξενείται και το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης.

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΦΕΡΕΚΥΔΗ

Στο πάνω Τέρμα της Άνω Σύρου βρίσκεται η προτομή του φιλόσοφου και ποιητή Φερεκύδη Βάμβυου.

ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΤΟ ΚΙΝΙ

Το ενυδρείο στο Κίνι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αξιοθέατα, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το μαγευτικό θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου πελάγους και να μελετήσουν εις βάθος τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Εκείνοι που θα επιλέξουν να επισκεφθούν το ενυδρείο θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Παραδοσιακών Σκαφών, των Αλιευτικών Εργαλείων και των Θαλάσσιων Οργανισμών που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.

Ωράριο Λειτουργίας:
Από Δευτέρα έως Κυριακή
Πρωί: 10:00 έως 14:00
Απόγευμα: 18:00 έως 22:00

Μάθετε περισσότερα: www.syrosisland.gr

Μοιράσου αυτό το νέο

Περισσότερα νέα